Qui som els Nois de la Torre i la nostra història

Història

L'any 1975 diversos afeccionats castellers de Torredembarra començaren a endegar la creació d'una colla local. A partir de 1970 havien estat fundades algunes agrupacions castelleres i una vila de la tradició de la nostra no podia romandre sense colla pròpia. El grup iniciador, que de bell antuvi no sobrepassava un nucli de tres persones, es veié aviat ampliat amb la col·laboració de diversos torrencs, alguns dels quals participaven o havien participat en colles com els Nens del Vendrell, Xiquets de Tarragona o Castellers d'Altafulla.

En poc més d'un mes, doncs, els Nois de la Torre havien bastit diversos pilars de cinc i castells de sis nets, però la veritable demostració que la nova colla s'havia fundat amb moltes aspiracions i amb ganes d'ocupar un bon lloc dins el món casteller, es pogué començar a comprovar el 4 de setembre d'aquell any. Per la diada de Santa Rosalia, els Nois de la Torre, ja amb camisa blau cel (resultat dels colors de la U.D.T.), efectuaren la seva presentació oficial, amb l'acompanyament dels Nens del Vendrell. Els Nois carregaren el seu primer tres de set i descarregaren el seu primer dos de sis, batint, a més, el tres de sis i els pilars de quatre i de cinc.

Per arrodonir la temporada del 1975, en la diada de la colla per el Novembre en actuació en solitari a la Plaça de la Vila de Torredembarra la colla descarrega el 3d7, carrega el 4d7 i a més carrega el seu primer 2d7. Fet que maravella al mon casteller de l'epoca.

La temporada de 1976 fou de consolidació d'aquestes construccions. El 19 de febrer, en una actuació conjunta de les colles de la «província», a Tarragona davant el rei Joan Carles I i la reina Sofia, els Nois bastiren el quatre de sis amb l'agulla i dos pilars de cinc.

L'any següent, el 1977, els Nois de la Torre assoliren noves fites i se situaren en un lloc important dins el món casteller. El 4 de setembre s'aconseguia descarregar el dos de set. Els Nois de la Torre completaven un castell considerat tradicionalment dins la gamma de vuit! En aquesta diada de Santa Rosalia, en la que també estigueren presents els Joves dels Xiquets de Valls i els Xiquets de Tarragona, els castellers torrencs bastiren, a més, els tres i quatre de set i intentaren per primer cop el pilar de sis. L'11 de setembre i a Torredembarra, els Nois amb un pilar al balcó de l'ajuntament col·locaren la senyera a la façana de la casa de la vila, d'on mancava malgrat les peticions de bona part del veïnat.

Pel que fa a 1978, els Nois, el diumenge de Rams, estigueren presents a Altafulla en l'estrena de l'himne casteller. I a finals d'abril i començaments de maig la colla de Torredembarra sortia per primera vegada de Catalunya, per anar a Madrid convidada pel Cercle Català. El dia 29 d'abril, de pas, els Nois actuaren a Saragossa, tot bastint un tres de set, dues torres de sis simultànies, un pilar de cinc i d'altres castells. Ja a Madrid, el 30 d'abril i l'1 de maig, els Nois feren diverses actuacions, aixecant molts castells, entre els que podem destacar tres de set, tres de sis aixecat per sota, dos de sis i pilar de cinc. El viatge estigué ple d'anècdotes: així, per exemple, la colla féu nit a Navacerrada i en aixecar-se l'endemà, malgrat el fred, encara hi hagué ànims per plantar castells damunt la neu.

Al 1979, els Nois de la Torre el 15 de juliol, per les festes del quadre, descarregaren els tres i quatre de set i, el 2 de setembre, tornaren a carregar el dos de set. Dos dies després, feien una actuació completa de castells de set: tres i quatre d'aquesta alçada, torre de sis i dos pilars de cinc. El 12 d'octubre a Igualada, els torrencs, a més de castells de set, feren un intent de pilar de sis en el que l'enxaneta passà la frontera.

El 28 septembre 1980 tingué lloc la tradicional trobada bianual de Tarragona, convocada en forma de concurs, amb la participació de setze colles. Els Nois de la Torre, que intentaren sense èxit el dos de set, van assolir el novè lloc en la classificació final en descarregar els tres i quatre de set i el quatre amb l'agulla d'aquesta alçada (el primer descarregat per la colla).

El 1982, però, els Nois de la Torre realitzaren la millor temporada des de la seva fundació, tot arribant a un nivell força elevat. Per les festes de quadre de juliol, anotem una típica actuació de castells de set amb l'intent del quatre amb l'agulla. Aquesta construcció (considerada de la gamma de set i mig) fou descarregada, el setembre, en la festa major, en una diada en què es feren els tres de set, dos de sis, pilar de cinc i sengles intents de tres de set aixecat per sota i pilar de sis.

El 1983 s'inicià amb una forta empenta, amb un intent dels Nois de superar l'excel·lent any anterior. Així, per l'abril, a la Pobla de Montornès, els Nois de la Torre realitzaren una bona sortida, especialment tenint en compte que el ple de la temporada encara no havia començat. Els castells descarregats foren els següents: quatre de set amb l'agulla, tres de set, torre de sis i pilar de cinc.

La mala sort, però, trencà les espectatives. El 3 de juliol, a Barberà del Vallès, el nen David Sánchez, que havia estat l'enxaneta del darrer pilar de sis, caigué del pom de dalt d'un tres de set que ja es descarregava i en el que havia fet d'acotxador. I caigué fatalment, havent de ser traslladat a un hospital de Barcelona, on estigué deu dies lluitant entre la vida i la mort. El seu enterrament, el 13 de juliol d'aquell 1983, fou una mostra del condol de tot el món casteller davant la primera mort produïda en una actuació després de més de cent anys; hi foren presents diverses autoritats així com representació de totes les colles d'arreu de Catalunya, menys una.

Les primeres sortides de 1984 reflectiren encara els moments dificultosos viscuts l'any anterior, però a partir de la festa major de setembre, els Nois de la Torre tornaren a situar-se en una línia clara de castells de set. Pel mes d'octubre, la colla tornà a visitar Saragossa i l'1 de novembre efectuà la millor actuació de l'any. Quatre de set amb l'agulla, tres de set i pilar de cinc descarregats a més d'un intent de torre de set que caigué quan l'aixecador ja estava col·locat i l'enxaneta era a punt d'encalvacar-se.

Pel que fa al 1985, hem d'esmentar que el 17 de març s'inaugurà el segon monument casteller de Torredembarra, situat aquest en el carrer Pompeu Fabra, vora del parc infantil, i erigit a la memòria de David Sánchez. Es tracta d'una base de quatre pilars d'obra sobre la qual descansa una estructura prismàtica triangular, amb un sotarelleu amb la figura d'un enxaneta i, en una altra cara, un text al·legòric. Es obra de l'escultor local Carles Planas i Pons. En el mes de juny, els Nois de la Torre realitzaren una nova sortida fora de les fronteres de l'estat. Visitaren Villars (França), vila agermanada amb Torredembarra.

Des de l'any 1985 fins al 1995, any del vintè aniversari, la Colla seguí aixecant castells de la gama de set a les festes de la Torre. També s'iniciaren les obres del nou local propi, partint d'una casa en runes.Els Nois de la Torre sempre han tingut un important nombre de dones castelleres. En aquests darrers vint anys aquest grup ha bastit més de trenta tres de sis, diversos quatre de sis i un cinc de sis, a més de pilars de quatre.

Molts anys després, la colla torrenca tornà a agafar forces assolint fites històriques. El 4 d'octubre del 2009, al VII Concurs de castells Vila de Torredembarra (concur7), descarregà 3 castells de 7 en una mateixa diada, entre ells l'inèdit 3 de 7 amb l'agulla que desfermà l'alegria entre els de la camisa blau cel.

A la diada de Santa Rosalia, el 5 de setembre del 2010, van completar una de les millors actuacions de la historia de la colla descarregant el primer 5 de 7, una construcció que no havien intentat mai, acompanyat del 4 de 7 i un 3 de 7 amb l'agulla carregat. Una setmana mes tard, al barri d'Horta de Barcelona, van fer també una gran actuació completant el 3 de 7, el 4 de 7 i el 3 de 7 amb l'agulla carregat.

L'any 2011, en el VIII Concurs de castells Vila de Torredembarra, van descarregar el 7 de 7, 4 de 7 amb l'agulla i 5 de 7, assolint la segona posició del concurs.

Cal destacar, ja ficats en el any 2012, l'actuació feta per la Diada d'Estiu a la plaça dels Vents a Altafulla el 28 de Juliol, descarregant el 3 de 7 amb l'agulla, 5 de 7, 4 de 7 i dos pilars de cinc simultanis, a mes de 3 pd4. Siguent aquesta la segona millor actuació feta mai fora de Torredembarra a més del primer 5 de 7 descarregat fora de Torredembarra. També cal remarcar que havien passat 16 anys des de la ultima vegada que es descarregaren dos pilars de cinc simultanis.

Una diada a destacar fou la de la Festa Major d'Albinyana, el dia 24 d'Agost, on s'hi descarrega: 3 de 7, 3 de 7 amb l'agulla i el 5 de 7, que doná a la colla el acces per merits propis al 24e Concurs de Castells de Tarragona 16 anys després.

Per la Festa Major de Santa Rosalia el dia 2 de Setembre , la colla dona un pas més i aconsegueix descarregar el 5 de 7, 7 de 7, 4 de 7 amb l'agulla i un vano de cinc. Igualant aixi, la segona millor actuació de la historia i a més, sent la millor actuació mai feta per Santa Rosalia.

El nostre repte principal segueix sent arribar a 200 castellers, i aixecar castells de vuit. Ganes no en manquen.

Junta Directiva

President:
Victor Zarzo

Sots-president:
Lourdes Llima

Secretari:
Antoni Tolrà

Tresorer:
Carles Miracle

Logística:
Sara i Judith

Relacions internes:
Lourdes Llima

Vocal de Joventut:
Aleix Nuñez

Cap de grallers:
Marta Recasens

Vocal de comunicació:
Silvia Muñoz

Junta Tècnica

Cap de Colla:
Aitor Úbeda

Segon Cap de Colla:
Dani Marin

Cap de Pinyes:
Dani Marin

Cap de Tronc:

Caps de Canalla:
Julia Dolcet

Amb el suport de:


  


 

NOIS DE LA TORRE